måndag 18 augusti 2008

Hedersrelaterad straffskala?

En tredjedel av alla flickor som togs om hand enligt Lagen av vård av unga, LVU, i Stockholms län och Västra Götaland år 2006 kom från hem med hedersproblematik, skriver SvD.
Det får en ju att fundera. Har inte alla kampanjer och initiativ efter Fadime och Pela fått något som helst genomslag eller vad beror detta på?
Fadime Sahindal mördades 2002 av sin egen far för att hon ville bestämma om sitt eget liv. Uppenbarligen är det fortfarande många tonårstjejer med invandrarbakgrund som upplever samma sak idag. Om tjejerna inte lever det liv som hemlandets tradition säger så terroriseras de av sina manliga släktingar.
Det finns naturligtvis ingen patentmedicin för att lösa dessa problem men vid sidan om fortsatt upplysningsarbete skulle jag kunna tänka mig:
-Utökad rätt för socialtjänsten att under utredningsfasen omhänderta flickor man misstänker utsätts för fysiskt eller psykiskt hedersvåld.
-Utbildning för alla nyanlända invandrare och flyktingar kring dessa frågor. Obligatorisk närvaro om man vill stanna i Sverige.
-De flesta brott har ju en s.k. straffskala. Ju grövre desto hårdare straff. Inför en hedersrelaterad straffskala för dessa brott. Jämförelsen med hatbrott passar ganska bra i det här fallet.

Det känns som om det är hög tid att våga ta tag i dessa frågor utan att för den skull riskera att hamna i någon rasistdebatt. Att kunna bibehålla sin kultur när man kommer till ett nytt land är självklart. Detta är inte kultur, detta är brottsliga handlingar och ska så också behandlas!

Läs mer i SvD.

Inga kommentarer: