lördag 24 januari 2009

Väljarkontakt

Enligt en ny undersökning beställd av mitt moderparti är det 42 % av väljarna som vill komma i kontakt med sina lokala politiker men bara 25 % som faktiskt har varit det.

Vilka slutsatser kan man dra av de siffrorna då?

Kanske att det är svårt att få kontakt med sin lokala politiker?
Kanske att vi som lokala politiker inte är så tillgängliga som väljarna önskar?


Jag kan dra andra positiva slutsatser också, t ex är det faktiskt väldigt bra att hela 25 % varit i kontakt med någon lokal politiker under det senaste året. Med andra ord var fjärde väljare, ett år som inte är valår, riktigt bra tycker jag. Vad denna kontakt bestått i framgår förstås inte, men ändå.
Man får inte heller glömma bort att på det lokala planet är det bara ett fåtal av politikerna som inte har ett heltidsjobb s a s ”vid sidan om”. I min kommun Tyresö med 49 platser i kommunfullmäktige, finns f n 3,6 heltidspolitiker så de flesta av oss har mycket annat att stå i och är kanske inte kan vara så tillgängliga som vi skulle vilja.

Ändå tycker jag att vi i Moderaterna jobbar ganska bra på att vara ute i ”verkligheten”. Vi kör lokala kampanjdagar minst en gång per månad på flera ställen i kommunen där vi bl a delar ut vår lokala tidning.
Tillsammans med våra vänner i övriga allianspartier finns vi varje månad på plats på kommunens tre bibliotek för de Tyresöbor som vill ha kontakt. Dessutom har de allra flesta lokalpolitiker mailadresser och telefonnummer publicerade på kommunens hemsida.
Jag har inte hunnit vara med så många gånger ännu men när jag varit med på kampanjer så känns det som att de flesta människorna antingen inte vill, eller är för blyga för att komma fram och prata. De som faktiskt kommer fram är i allmänhet de som är missnöjda med ett eller annat. Då får man självklart lyssna, men vad tycker de andra? Är de nöjda? Struntar de i politiken? De frågorna vore spännande att få svar på.

Sedan i höstas testar vi i kommunen ett nytt sätt att ha dialog med väljarna mellan valen, Tyresöpanelen. Via Internet ska panelen svara på vad de tycker i olika frågor. I panelen, som består av ca 170 personer i åldrarna 18 till 81 år, deltar kommuninvånare som själva har anmält sitt intresse att vara med. Det ska bli spännande att se utfallet av denna dialog.

Ett sätt som jag tror skulle förbättra kontakten med väljarna vore att radikalt minska kraven för att bli personröstad in i kommunfullmäktige. Med nuvarande regler är det nästan omöjligt att få ihop så många personröster som krävs vilket naturligtvis kväver både viljan hos den enskilde politikern att profilera sig men även intresset bland väljarna att faktiskt välja bland ”sitt” partis kandidater.
Har man röstat på någon man känner, eller åtminstone känner igen, blir en vardagskontakt så klart mycket enklare.

Relaterat: SvD, AB, AB.

Andra bloggar om , , , .

Inga kommentarer: