torsdag 15 januari 2009

Volvos värde varar?

I gårdagens partiledardebatt kom frågan om att ge bidrag till företag som varslat anställda om uppsägning för att de inte ska behöva verkställa avskedandet av de varslade.

Fredrik Reinfeldt var väldigt tydlig när han svarade att det blir det inget av med. Han efterlyste större insatser från arbetsgivarna och tog Volvos miljardvinster de senaste åren som exempel på att det åtminstone där borde finnas kapital.

Självklart måste företagen anpassa sina kostymer efter den ekonomiska verkligheten vilket sorgligt nog ibland innebär varsel och uppsägningar.
Ska sanningen fram så har inte åtminstone inte jag uppfattat särskilt höga rop från exempelvis bilindustrin efter statliga bidrag. De ropen kommer i första hand från oppositionen som självklart utnyttjar finanskris och lågkonjunktur för sina egna politiska syften. Inget konstigt med det, det ingår i det politiska spelet. Det intressanta är att det enda den röd-gröna röran har att komma med är, i de flesta fall, meningslös utbildning som sällan leder någon vart utan bara är en konstgjord andning.

MrGizmo är 70% billigare på original skal.
Vi har Sony Eicsson, Nokia, IPhone och HTC


Att det går upp och ner i konjunktur och ekonomi är ingen nyhet även om det på vissa alltid låter som det var första gången. I storföretagen är det ägarna som tar riskerna och även vinsterna och självklart är det också de som ska stå för eventuellt friskt kapital. Om de inte tror på verksamheten och vill satsa så varför ska skattebetalarna göra det? Många fackförbund har även i sina avtal avsatt pengar till olika omställningsaktiviteter via t ex Trygghetsrådet. Det är nu dessa pengar ska användas.

Staten kan däremot hjälpa till genom att skapa en bra infrastruktur och spetskompetens genom utbildning och forskning.

En tanke som slagit mig gällande småföretag som får problem orsakade av att de tappar kunder, inte beroende sin egen förmåga utan beroende på yttre omständigheter som just finanskris och lågkonjunktur, är någon form av ”skatte- och avgiftskredit”.

Ett exempel: Du har ett högteknologiskt företag som utvecklar klimatsmarta produkter men har kortsiktigt svårt att sälja dessa till industrin, inte för att produkterna är dåliga utan för att många företag i lågkonjunktur instinktivt drar ner på sina investeringar. I det fallet borde du kunna få ”kredit” och slippa betala in alla skatter och arbetsgivaravgifter.
Självklart skulle det inte gälla hela summan och under en begränsad period men det skulle innebära att du kanske slapp göra dig av med spetskompetens som du så väl behöver när det vänder. För vänder, det gör det alltid. Var lugn för det.

Relaterat: AB, AB, DN, DN, SvD, SvD, SvD, SydSv.

Andra bloggar om , , , .

Inga kommentarer: