söndag 4 mars 2012

Alternativen till Putin

Allt talar för att dagens presidentval i Ryssland ger Vladimir Putin ytterligare sex år vid den yttersta makten. Visserligen har han under sitt mellanspel som premiärminister i praktiken fortsatt att styra landet, men nu blir det officiellt.

Det har under de senaste åren talats allt mer om Putins maktfullkomlighet och den utbredda korruptionen i det ryska samhället. Inte minst i sociala medier har protesterna blivit allt högljuddare.

Hur stort stöd Putin egentligen har hos ryssarna, är det förmodligen ingen som kan säga, men att stödet, trots valfusk och fiffel, är stort kan man nog konstatera.

Jag är absolut ingen expert på Ryssland, men jag har jobbat en del i öst, delvis med ryssar, så jag har några teorier varför Putin trots allt har detta stöd.

Ryssland är ett oerhört stort land, tänk bara nio (9) tidzoner. Landet består av en mängd nationaliteter och många olika folkslag och kulturer. Om man ska fortsätta vara en nation krävs en stark ledare, och jag tror att Putin av många ryssar, inte minst på landsbygden, uppfattas som just stark.
Många ryssar är uppfostrade med att Ryssland är den enda motpoolen till USA:s världsherravälde och tror att Putin är en ledare som kan stå emot USA.

Det starkaste skälet till Putins dominans tror jag dock är bristen på alternativ. Eftersom Putin har kontrollerat traditionella media, har det varit svårt för motkandidater att komma fram med sitt budskap.

Bara det faktum att kommunistledaren Gennadij Ziuganov ser ut att bli tvåa i valet visar att ryssarna har långt kvar att vandra.

Hur konstigt det än låter, så kanske det är bäst det som sker. Nu har den demokratiska bollen börjat rulla och om sex år finns det förhoppningsvis en bättre organiserad opposition som på allvar kan ta upp kampen, både mot Putin, och korruptionen.
Då har kanske även den stora del av landets befolkning som inte bor i storstäderna fått upp ögonen för vad som pågår, inte minst via Internet.

Som läget är idag, utan någon tydlig motkandidat, finns risken för att det gigantiska landet annars slits sönder i inre stridigheter. Ett nytt Jugoslavien vill ingen ha, oavsett vad man tycker om Putin, och därför är inte de politiska protesterna större från väst heller.


Relaterat: SvD, SvD, SvD, SvD, DN, DN, DN, AB, AB, AB.

Inga kommentarer: